Église de St Etienne op Wikipedia

 

 

In Neuvy Sant Sépulchre staat een heuse basiliek (1042); te danken aan een rijke kruisvaarder.
Een vreemde naam voor een dorp: Neuvy van het Heilig Graf. De kerk die hier staat is dan ook gewijd aan het Heilig Graf in Jeruzalem en heeft dezelfde vorm als de kerk aldaar. Er zijn slechts enkele gelijke kerken in West-Europa te vinden, soms tempelierskerken, maar niet altijd.

Deze kerk is (her)bouwd door een lokale edelman en kardinaal die van zijn pelgrimage (kruistocht) naar Jeruzalem was teruggekeerd. Als dank richtte hij een kerk op, gelijk aan de kerk in het Heilig Land waar Christus begraven lag. Deze kerk bestaat uit een rondbouw van 22 meter, de vorm van een mausoleum. Precies in het centrum ervan is het graf gelegen. In Neuvy bevindt zich hier een altaarachtig ensemble met een grafbeeld. Naar het oosten toe is dan de eigenlijke kerk gebouwd in lengterichting. Let vooral op de relieken in de kapellen. Er worden ondermeer twee druppels heilig bloed bewaard, meegebracht door kardinaal Eudes in 1257.

De kerk van Neuvy ligt op de route naar Santiago de Compostela en staat op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. Pelgrims die hier onderweg stopten en de juiste eer bewezen aan de heiligen van de kerk konden een aflaat verwerven voor de pelgrimage naar Jeruzalem. Twee van de grootste pelgrimsoorden ter wereld komen dus hier bijeen in het kleine Neuvy. 

 

zie ook: Kerken in de Berry

 

Tom-Tom instellen: Frankrijk-Vicq (Indre)-Bourg