Kerkje van Vicq op Wikipedia

Het romaanse kerkje in Vicq is uniek in zijn soort met fresco's uit de XIe eeuw.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De Saint-Martin kerk van Vic (eind 11e eeuw) is een kleine eenbeukige kerk met een rechthoekig koor eraan. In de 12e eeuw heeft men er een halfronde absis aan toegevoegd. De kerk is vooral uniek vanwege zijn schilderingen.
De afgebeelde cycli tonen onder andere: de komst van Christus (annunciatie, geboorte en wederkomst) en het lijden van Christus.
De kwantiteit en kwaliteit van de muurschilderingen (12e eeuw) in deze kleine dorpskerk zijn ongeëvenaard in Frankrijk. De schilderingen worden vergeleken met de wereldberoemde Catalaanse romaanse schilderkunst, en niet onterecht. De overeenkomst in stijl is frappant. Het zijn de typische romaanse hiëratische figuren, maar zeer levendig afgebeeld. Gelaatstrekken zijn dik aangezet en veel figuren hebben gezonde blosjes op de wangen. Ze zouden zo onze wereld in kunnen wandelen.
Hiernaast: de intocht in Jeruzalem.

De kerk werd tussen 1092 en 1099 geschonken aan de abdij van Déols. De schilderingen werden in de twaalfde eeuw gemaakt, samen met het absis. In de tijd van Napoleon werd de kerk als schuur gebruikt en zijn de schilderingen onder lagen kalk verdwenen. In 1849 werden de fresco’s herontdekt en o.a. mede door financiering van “buurvrouw” Georges Sand vanonder de kalk bevrijd.